ezeket gondolom mostanában

Kulturzaj

Kulturzaj

Beszéljünk az időjárásról!

Marcus Rosenlund: Az időjárás és a történelem

2021. március 10. - Kovács Heni

A small talkok elengedhetetlen része az a kínos pillanat, amikor az időjárásról kezdünk el beszélgetni: ilyenkor már minden résztvevő tudja, hogy itt a vég, és legszívesebben már futva menekülnénk a helyzet elől. Az időjárásnál ugyanis kevés unalmasabb téma van, egész egyszerűen nincs mit róla beszélni. Én lepődtem meg a legjobban, amikor ennek ellenére egy, az időjárásról szóló könyv keltette fel az érdeklődésemet, amikor a Cser Kiadó honlapját böngésztem néhány héttel ezelőtt. Így került hozzám Marcus Rosenlund Az időjárás és a történelem című könyve.

Persze már akkor világossá vált, hogy ez a könyv nem hétköznapi módon beszél az időjárásról. Nem másról szól, mint hogy az időjárás és a különböző környezeti változások milyen hatással voltak a történelemre, valamint, hogy az emberi kultúra milyen hatással volt az időjárásra. Ez a téma csak nagy ritkán kerül elő a történelemórákon, (legalábbis saját emlékeim szerint), így talán elsőre meglepő lehet, milyen óriási szervező ereje van az időjárásnak az életünkre, életminőségünkre, vagy épp a civilizáció fejlődésére nézve. 

kepkivagas_6.PNG

Marcus Rosenlund könyve Patat Bence remek és szellemes fordításában kerülhetett a magyar olvasók kezébe. A könyv 10 fejezete különböző természeti jelenségeken keresztül más és más történelmi korba vezet minket, valamint földrészek, tájegységek életébe enged betekintést. Sok szó esik az északi országokról, Izlandról, Grönlandról, a Dogger-földról, de Rosenlund többször is igyekszik eltávolodni egy-egy konkrét földrajzi ponttól és általánosságban egy-egy jelenséget górcső alá venni: így járjuk be könyvében a világ legnagyobb és legveszélyesebb vulkánjait, így keressük fel a világ egyik leghíresebb özönvízének helyszínét, az elsüllyedt Rungholtot,  sétálhatunk azokon a területeken, ahol az ősemberek is jártak, sőt, egy felettébb érdekes teóriát is olvashatunk a neandervölgyi ember és a trollok mítosza közti összefüggésről.

Mint már említettem, az időjárásnál kevés érdektelenebb téma létezik számomra. Őszintén szólva a  történelem sem mozgat meg túlzottan, inkább az a része, aminek közvetlen hatásait ma is érezzük, illetve a kortárs társadalmi folyamatok érdekelnek. De Marcus Rosenlundnak sikerült elérnie, hogy alig tudjak letenni egy, az időjárás és a történelem viszonyáról szóló könyvet. Hogy ez hogy lehet? Rosenlund egészen mesteri történetmesélő, a legszárazabb földrajzi-történelmi folyamatokat és tényeket is olyan élvezetesen írja le, hogy a legkevésbé sem tűnik unalmasnak. Mindig a megfelelő mértékben és jó időzítéssel szúr oda egy-egy szellemes, vicces megjegyzést, megcsillogtatva személyiséget. Nem fél olyan, a témához kapcsolódó morális problémákról értekezni, mint például a neandervölgyi ember "újraélesztése" a mai korban DNS-minták alapján, vagy épp a mammutok "újraélesztése". Reflektál a migrációra, a különböző klímavédelmi mozgalmakra, a globális felmelegedéssel kapcsolatos félelmeinkre is. 

"A mi specialitásunk az alkalmazkodás. Szinte bármihez alkalmazkodunk, jóhoz és rosszhoz is. Még a magunk által okozott, végső soron rendkívül pusztító éghajlatváltozáshoz is, feltéve, hogy kellően lassan történik. Mármint emberi lépték szerint lassan, hiszen amit mi lassúnak találunk, az a természet ősi mércéje szerint villámgyors fordulat. A képességünk, hogy szinte akármilyen viszonyokhoz alkalmazkodunk, áldás és átok is egyben. Segít nekünk életben maradni, de idővel csaknem bármilyen őrültség normálisnak tűnhet miatta." - 40.oldal

Ami azonban egyértelműen a legélvezetesebbé teszi ezt a könyvet, az az a téma iránti odaadó szeretet és lelkesedés, ami minden egyes mondaton átjön. Rosenlund maga írja a bevezetőben, milyen lelkesen jegyezte le nagyapja napi háromszor a hőmérsékletet, amit később maga is követett, és amatőr meteorológus lett belőle. Mint majdnem minden nehezebben emészthető téma esetében, itt is kiderült, hogy megfelelő tálalással nemcsak mindenki számára befogadhatóvá, de élvezetessé is tehetjük a  mondandónkat. Marcus Rosenlund Az időjárás és a történelem című könyvét ajánlom mindenkinek, aki egy új perspektívából szeretné megvizsgálni a Föld és az emberek történelmét, és igazán egyszerűen és szórakoztatóan akar tanulni a múltunkról és ezzel egy új szemléletet nyitni a jövőnek.

 

A recenziós példányt köszönöm a Cser Kiadónak. 

 Marcus Rosenlund: Az időjárás és a történelem

Cser Kiadó, 2021

288 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr3416456190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása