ezeket gondolom mostanában

Kulturzaj

Kulturzaj

Ide vele, hadd olvassam!

"A közelmúltban megjelent könyvek" kiadás

2020. március 01. - Kovács Heni

Biztosan te is jól tudod, milyen az, amikor erőt vesz rajtad a könyvvásárlási láz: időnként öntudatlanul is a pénztárcád után nyúlsz, mert épp arról álmodozol, hogy könyvet veszel, a tömegvonzás törvényei hirtelen megváltoznak, és valahogy mindig egy csábítóan hívogató könyvesbolt közelébe sodródsz, és a vége mindig az lesz, hogy megbánással nézed a várólistás polcod és a bankszámlaegyenleged, miközben azt kérdezed magadtól: "Úristen, mit tettem?!" Ilyen helyzetekben jól jön, ha legalább egy listánk van azokról a könyvekről, amik érdekelhetnek minket, így nem esünk bele a "mindegy, hogy mit, csak valamit vegyünk" csapdájába. Mivel mostanában engem is sokszor elkap ez az érzés, a minimális tudatosság jegyében összeszedtem néhány könyvet, ami eléggé izgatja a fantáziámat mostanság, és nem bánnám meg később, ha hazajönne velem a könyvesboltból. Sőt, valószínűleg haza is fog.

Kezdjük is el: íme, a lista! 

Sally Rooney: Baráti beszélgetések 

21. Század Kiadó

Őszintén nem értem, hogy a bejegyzés írásának időpontjában miért nem ezt a könyvet olvasom már. A Normális embereket nagyon szerettem, és amikor 21. Század Kiadó bejelentette, hogy a KULT Könyvek soorzat új taggal bővülé és megjelenik magyarul Rooney első regénye is, azonnal tudtam, hogy nekem ezt OLVASNOM KELL. A fülszöveg szerint "Frances hidegfejű, szenzitív fiatal nő, Dublinban tanul, írói pályáját építgeti. Legjobb barátnője a szépséges Bobbi, aki öntelt és hiú ember. Egyik este megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances be kell vallja magának, mennyire imponál neki az idősebb nő ízléses otthona és jóképű férje, Nick. Frances és a férfi flörtölni kezdenek, de kalandjuk, ami kezdetben szórakoztató csacskaságnak tűnik, később fájdalmas érzésekhez vezet…" A férfi és nő közötti bonyolult kapcsolatok mellett most már a női barátságok kapcsán is oolvashatunk egy történetet Rooney-tól. Wow és wow, alig várom! 

Elena Ferrante: Aki megszökik és aki marad / Az elveszett gyerek története 

Park Könyvkiadó

Hatalmas Elena Ferrante-lázban égek (igen, hozzám ilyen későn jutott el a dolog, sajnálom) és már alig várom, hogy a Nápolyi regények másik harmadik és negyedik kötetét is olvashassam, mert egyszerűen lenyűgöznek és imádok Lila és Elena világában időzni. Nagyon érzékeny, végtelenül empatikus regények ezek, amik amellett, hogy izgalmasak, fordulatosak, egy cseppet sem érezzük azt, hogy a valóságtól elrugaszkodott lenne, sőt, néha inkább azt kívánjuk, bárcsak ne lenne ennyire valóságos minden mondata. Tökéletesen ragadja meg a női lét mélységeit és magasságait, érzékenyen jeleníti meg azt az törékeny pókhálót, ami összeköti az emberi kapcsolatokat. Imádom olvasni ezt a történetet, miközben úgy érzem, én is újra felnövök a szereplőkkel. Mindig várom, hogy megszerezzem a következő kötetet, és előre félek, hogy mi lesz, ha elfogy. (Fel a fejjel, júniusban jön az új Ferrante!) 

Joanne Ramos: A Farm 

Park Könyvkiadó

Margaret Atwood egy igazi lavinát indított el társadalmi disztópiájával, és ez a legjobb lavina, ami elindulhatott. (Igen, ez egy fura képzavar, bocsi.) A történet szerint egy különleges luxuswellnessközpontban elzárva tartják a várandós nőket: masszázs, egészséges étrend, teljes figyelem és kényelem, mindezért pedig még fizetnek is nekik. Hogy mi ebben a trükk? A nőket kilenc hónapig folyamatosan megfigyelik őket, teljesen el vannak zárva a külvilágtól és korábbi életüktől, mindezt azért, hogy tökéletes kondíciók között megszüljék a tökéletes kisbabát. Amit aztán oda kell adniuk egy idegennek. Elég nagy ár a luxusért és a pénzért, nem? Ez a könyv alapvető kérdéseket tesz fel az érzelmek irányíthatóságáról, anyaságról, pénzről, és arról, mennyi áldozatot kell hoznia a társadalmi ranglétra alsóbb rétegeinek azért, hogy a felszínen maradhassanak és gondoskodhassanak a szeretteikről. Joanne Ramos regénye borzasztóan izgalmasnak tűnik, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen megvalósítással sikerült megválaszolnia ezeket az izgalmas és fontos kérdéseket. 

Úgy tűnik, márciusban sem unalmas olvasmányokkal fogom tölteni a kevés szabadidőmet. Mind másért, de mindegyik könyvet nagyon várom! Ti mit olvastok kora tavasszal? Írjátok meg Molyon! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr5015495212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása