ezeket gondolom mostanában

Kulturzaj

Kulturzaj

Hogyan válassz könyvet karantén idejére?

5 tipp, hogy értékesen teljen a kényszerpihenő

2020. március 15. - Kovács Heni

A koronavírus-parában sokan vonulnak kényszerből vagy önkéntesen karanténba, így próbálják magukat és környezetüket is minél hatékonyabban megóvni a fertőzéstől és a vírus gyors továbbterjedésétől. Ennek eredményeképp egyre népszerűbbek a tipikusan otthoni tevékenységek (nálatok is ragyog már az egész ház?), és sokan gondolják úgy, hogy most végre belevágnak, és bepótolják a könyves lemaradásaikat. Azoknak, akik méteres TBR-listákkal büszkélkedhetnek (mint például én) itt a remek alkalom, hogy kicsit csökkentsék a várólistájukat. Az #otthonolvasok mozgalom azonban olyan követőket is szerzett, akik eddig inkább hanyagolták a könyveket (hurrá, ez a legjobb, ami történhetett!). Aki kevésbé jártas könyves témában, talán kicsit tanácstalanul állhat a könyvespolc/online webshop (inkább hanyagoljuk egy ideig a plázás könyvesboltokat, ha tehetjük) előtt, és nehezen tudja eldönteni, mibe érdemes belevágni. Nekik próbálok pár tanáccsal segíteni, hogy ne csak a végtelen sorozatmaratonokról szóljon a kényszerpihenő. 

decbb7ff1d0afcf690597c6794eacff7.jpg

1. Olvasd újra a kedvenc könyvedet! 

Egy globális járvány és a minket körülvevő pánikhangulat, nyugtalanság akkor is beférkőzik a fejünkbe, ha próbálunk nyugodtak maradni és nem 150 tekercs vécépapírral hazatérni az Aldiból. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ne csak a testünket készítsük fel megfelelő mennyiségű alvással, vitaminnal, megelőző higiénés intézkedéssel, hanem a mentális egészségünkre is odafigyeljünk. Különösen fontos lehet ez azoknak, akik társasági emberek, és szokatlan, frusztráló élményt jelent a számukra a bezártság. Ilyenkor jó, ha olyan könyvet veszünk kézbe, amit ismerünk, szeretünk, ami már kiszámítható, biztonságban érezzük magunkat tőle, és jó érzéssel tölt el minket, ha el tudunk veszni néhány órára  a világában. Tök jó, ha listát gyártunk magunknak azokról a komfortkönyvekről, amelyek megnyugtatnak minket, ezeket nemcsak most, hanem később, más mentálisan megterhelő időszakokban is érdemes elővenni. 

d8ab7f313fefe9b28df6f567c27fc926.jpg

2. Olvass vicces, humoros, szórakoztató történeteket! 

Az első pontban felsorolt okok itt is érvényesek: a járványszorongás elleni egyik legjobb fegyver a nevetés. A humoros történetek kikapcsolnak, pár órára kizökkentenek a valóságból. Elő a Rejtő-összessel, ami nemcsak vicces, de izgalmas is, így tuti leköti a figyelmedet! Ugyanitt tök jó, ha előveszel néhány klasszikust: Karinthyval nem lőhetsz mellé. Ha nagyon nem tudod, mivel kezdj bele, a Jóbarátok-maraton előtt vagy után vegyél elő Örkény-novellát, tuti beszippant!  

3. Pótolj be klasszikusokat! 

Ha már klasszikusok: te mióta mondogatod azt, hogy el kéne már olvasni azt a bizonyos világirodalmi klasszikust, de sosincs rá időd? Na, most lett! Itt az ideje bepótolni az Anna Kareninát,  a Kisasszonyokat vagy akár a most nagy népszerűségnek örvendő A pestist. Én például A Mester és Margaritát olvasom újra ebben a hónapban, mert rájöttem, hogy alig emlékszem valamire belőle. Ha pedig menet közben rájössz, hogy a klasszikusokhoz nincs kedved, még mindig itt a másik 4 pont, ami alapján tovább folytathatod a karanténos magánkönyvklubodat.

4. Olvass könyvsorozatokat! 

A legjobb, ha egy világban, amit megszerettünk, minél tovább időzhetünk. Erre tökéletesek a könyvsorozatok, ahol több köteten keresztül is kedvenc szereplőink mellett maradhatunk. Az iskolásoknak rengeteg lehetőségük van Leiner Laurától kezdve a fantasysorozatokig (Sarah J Maas-szal vagy Cassandra Clare-rel akár több karantént is át lehetne vészelni), de ott van például Elena Ferrante Nápolyi-regények  című négykötetes sorozata is, ami szintén elég sokáig szolgáltat nekünk olvasnivalót, utána pedig még meg is nézhetjük mellé az HBO GO-n a könyvből készült sorozatadaptációt is. De akár egy jó Gyűrűk ura- vagy Harry Potter-maratont is csaphatunk könyvekkel és filmekkel egyaránt (ha az első és a négyes pont ugyanaz, az külön jó). 

3619e12f2edf32ab1d70732b69a2a82f.jpg

5. Fedezd fel az újdonságokat! 

Ha már távoli országokba nem is ajánlatos utaznunk egy darabig, a könyves komfortzónánk területét nyugodtan elhagyhatjuk az otthon töltött idő alatt is. Nézz szét a friss megjelenések között, válaszd ki azokat a könyveket, amelyekről sok jót hallottál, de még nem tudtad elolvasni őket, vagy keress egy szimpatikus fülszöveg+borító kombót (vészhelyzetben még ez is megengedett)! De ne csak a megszokott kategóriákban gondolkozz, nézz körül azoknak a műfajoknak a kínálatában is, ahonnan általában nem választasz könyveket, és lepd meg magad valami újdonsággal az egyforma napok alatt. Lehet, hogy új kedvenceket avatsz majd ezzel a módszerrel! Erre az időszakra én is több újdonságot is beterveztem, például Joanne Ramostól A Farmot, Sally Rooney Baráti beszélgetések című regényét, vagy épp Max Porter A bánat egy tollas állat című könyvét.

Akár a könyveket választod az otthon töltött időszakban, akár más elfoglaltságot keresel, ne felejts el felelősen gondolkodni, és mérlegelni a járvány idején. És persze vigyázzatok magatokra és a szeretteitekre, kitartást, egyszer ennek is vége lesz! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr8515523834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása