ezeket gondolom mostanában

Kulturzaj

Kulturzaj

A bántalmazás láthatatlan arcai

Dacia Maraini: Rabolt szerelem - Nyolc történet a bántalmazásról

2020. október 21. - Kovács Heni

A bántalmazás és az erőszak igen széles spektrumú jelenség, ezernyi arcával és fokozatával képes öntudatlan sebeket ejteni vagy fizikailag összetörni, megölni. Szinte mindannyian találkozunk vele, és szinte mindannyian másképp éljük meg, más narratívákban tudjuk elgondolni vagy beszélni róla. A végtelen számú történetek közül emel ki Dacia Maraini nyolcat, hogy példáin keresztül érzékeltesse, mi mindent jelent a bántalmazás, mennyi különböző formába bújhat és mit hozhat magával. 

kepkivagas_3.PNG 

Bevallom, Dacia Maraini neve számomra ismeretlen volt, mikor ezt a kötetet a kezembe vettem, bár ez talán nem is akkora csoda, ha azt nézem, hogy a legutóbbi magyar nyelvű megjelenése már 12 éves, előtte pedig egyetlen magyar nyelvű kötetet találtam tőle, amit 22 évvel ezelőtt adtak ki. Maraini a kortárs olasz irodalom nagyasszonya, aki láthatóan biztos kézzel nyúl olyan témákhoz, mint például a nők elleni erőszak. 

 Pedig a bántalmazás nehéz téma. Nagy súlya van, sokrétűsége és ezernyi formája miatt viszont nehezen megfogható, mintha homokot markolnánk. Nagyon könnyű érzelmes és hatásvadász jelenetekbe bonyolódni, vagy épp egyes megjelenített szituációkhoz érzelemmentesen, vagy érzelemtévesztetten közelíteni, ha bántalmazó kapcsolatokat próbálunk megjeleníteni.

"Az áldozat azért védi gyilkosát, hogy megszabaduljon a bűntudattól.
-De hát miféle bűntudattól? – kérdezem.
-Attól, amit amiatt érez, hogy eltűrte az első legváratlanabb erőszakot. Attól a pillanattól fogva a kettejük személye közt határvonal nagyon vékony lesz, és bizonytalan. Az áldozat egyre inkább áldozattá válik, a hóhér egyre inkább hóhérrá, egy önmagát gerjesztő torz játékban."

 

A kötet nyitányaként szereplő novella talán a bántalmazás egyik legsztereotipikusabb esetét jeleníti meg: az ügyeleten újra és újra megjelenő nő, akit fizikai bántalmazás ér otthon, de erről nem szól - nem mer, vagy épp maga is elhiszi, hogy a bántalmazások csupán kivételek sorozata és nem fog többé előfordulni.

Vannak azonban ennél merészebb témaválasztások is: az enyhén fogyatékos lány csoportos megerőszakolása (könnyű célpont, aki megsértette egy fiúcsoport büszkeségét a nevetésével), szépségkirálynő kislány elrablása és meggyilkolása (érdekes megfigyelni, hogyan válik a gyermek fizikai és lelki abúzus áldozatává egyaránt).

Az áldozathibáztatás széles skáláját felvonultatják a novellák, olyan klasszikusok hangzanak el, mint a "minek ment oda" vagy a "miért öltözött ilyen kihívóan", "miért viselkedett úgy, ahogy". Ne feledjük, az eredeti mű jóval korábban jelent meg, már 8 éve, érdekes megfigyelni, mi minden (nem) változott azóta sem a bántalmazás társadalmi megítélésével kapcsolatban. 

Mindenesetre bátor kísérlet egy ilyen komplex téma nyolc különböző oldalának a megjelenítése, nem is érzem úgy, hogy maradéktalanul sikerült volna. Ugyan az író néha képes volt érzékletesen és árnyaltabban átadni a történet lényegi részét, sok esetben azonban egyszerűen kívül maradtam a történeten, túl rövid és felszínes volt az elbeszélés, így a kívánt hatást nem volt képes kiváltani.

Talán Maraini túlságosan is óvatos mozdulatokkal szerette volna elkerülni az érzelmi bevonódást és annak kockázatát, hogy egy túl érzelmes történetet hozzon létre, de ezen törekvése során átesett a ló túloldalára és szereplői sokszor puszta bábuk maradtak, nem sokat tudtunk meg valódi motivációikról, belső világukról. A nyersesség mellett hiányoltam a történet igazi mélységét. A kötet ezen vonása egy elbeszélés esetében kifejezetten jól jött, de ott a történet formai megjelenítése indokolta ezt a szerzői döntést. 

Mindent egybevetve a Rabolt szerelem meghozta a kedvem, hogy az író további magyar nyelvű köteteinek is utánanézzek. Azok számára, akik szeretnének olvasni a témában, ideális bevezető lehet, és azok számára is nagyon fontos olvasmány, akik empátiájukat szeretnék fejleszteni, és betekintést nyerni olyan gyakori élethelyzetekbe, amelyekbe remélhetőleg ők maguk sosem kerülnek.

Bár a hossza akár egynapos olvasmányélménnyé is tehetné, én mégis azt ajánlom, hogy a téma nehézsége miatt sok kis szuszra olvassuk el. 

Dacia Maraini - Rabolt szerelem - Nyolc történet a bántalmazásról 

Jaffa Kiadó, 2020

216 oldal 

(A recenziós példányért köszönet a Jaffa kiadónak.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr1616173192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása