ezeket gondolom mostanában

Kulturzaj

Kulturzaj

Amit a történelemórán nem mondanak el

Peter Frankopan: Selyemutak - Egy új világtörténet // Új selyemutak - Világunk jelene és jövője

2021. december 14. - Kovács Heni

Ha megkérdeznénk bárkit, aki a magyar oktatás történelemleckéit tanulta, hogy mit tud a történelemről, akkor valószínűleg tudása 60%-a a magyar, 30%-a pedig az európai történelemre korlátozódna. Pedig a világ nemcsak a saját és - hiába is szeretnénk másként hinni - világtörténelmi vonatkozásban összességében nem épp a legbefolyásosabb országunkból és az európai kontinensből áll. Történt "néhány" érdekes fordulat Ázsiában is, amiről a legtöbb embernek fogalma sincs. 

Peter Frankopant, aki a brit oktatási rendszerben szocializálódott, szintén hasonló dolgok bosszantották, mint ami a magyar oktatásra jellemző: a világ történéseinek jelentős része egyszerűen egy nagy vakfolt a legtöbb ember számára. Épp ezért kínál egy új, üdítően friss és érdekes perspektívát a világtörténelem elmesélésére: a Selyemút nyomvonalán fekvő országok történetén keresztül világít rá arra, hogy az Ázsiában zajlott folyamatok hogyan határozták meg a világ történelmét. Az elsőként megjelent, 2020-as Selyemutak - Egy új világtörténet című kötete nagy vállalás, hiszen egy óriási időintervallumot ölel fel az Ókortól kezdve a 2000-es évek elejéig. Frankopan egyben megmutatja azt is, hogy a történelem milyen komplex fogalom, és hogy többek között a vallás, a szociológia és a földrajz mind nagyon fontos alakító elemei. 

A Selyemutak hosszú és kimerítő olvasmány, hiszen egy újfajta perspektíva befogadása és megértése mindig megköveteli az olvasói munkát is. Ugyanakkor abszolút megéri a fáradságot, ha komplex képet akarunk nyerni a világtörténelemről. Frankopan, ahogy minden humántudós, érezhetően elfogult egyfajta történelmi narratíva irányában, ugyanakkor, véleményem szerint ez nem baj, sőt valójában elkerülhetetlen. Sokan sokféleképpen tudnának vitatkozni azokkal a megállapításokkal, amelyeket Frankopan tesz a könyvében, ezért is fontos, hogy számos eltérő perspektívából informálódjunk, különösen egy olyan bizonytalan területen, mint a történelem, amit erősen a különböző nemzeti és kulturális perspektívák alakítják. Higgyétek el, Erdélyről egészen mást tanítanak Romániában, mint Magyarországon. 

screenshot_20211214-163630_instagram.jpg

"A selyemutak fogalma valójában egy embereket, kultúrákat és földrészeket összekapcsoló hálózatot jelent, és segít megértenünk, hogy a múltban miként terjedtek a vallások és a nyelvek, hogyan versengtek, keveredtek és színesedtek az élelmiszerekről, az ételkészítésről, divatról és művészetről alkotott elképzelések. (...) Megmutatja, hogy a múlt nem különálló korszakok és régiók sorozata, hanem egy olyan eleven folyamat, amelyben a világ évezredek óta egybetartozik, és minden elem egy szélesebb, globális történelem egyik alkotórésze." (Peter Frankopan - Új selyemutak, 10-11.o.)

A néhány hónapja megjelent Új selyemutak - Világunk jelene és jövője kötet bizonyos szempontból a Selyemutak folytatása, amelyben Frankopan fókuszában a közelmúlt és a jövő kilátásai állnak. Az Új selyemutak a Közel-Kelet és Kína szerepét emeli ki leginkább, és az Egyesült Államokkal való viszonyukat is tüzetesen vizsgálja, hiszen ezek a kapcsolatok adták a közelmúlt világtörténelmi jelentőségű eseményeinek nagy részét. Frankopan folytatja azt az alapos kutatómunkát, amit az előző könyvvel már elkezdett, miközben végig érdekesen, sok példával és könnyen érthető stílusban vázolja mindazt, ami az elmúlt években elkerülhette a figyelmünket, vagy épp a hírekből hallott információkat segít kontextusba helyezni és megmutatja, milyen bonyolult hálózat alakult ki a Földön, és milyen érzékenyen érinti a világ távoli pontjait is egy-egy lokális tragédia vagy politikai-gazdasági döntés. Azt is kiválóan érzékelteti, hogy a világ történelme eddig is folyamatos változásban volt, hiszen minden apró folyamat hatással van a nagy egészre. Ahogy Frankopan fogalmaz az Új selyemutakban: "Arra jöttem rá, hogy a változás normális, hogy a globális erőközpont eltolódása teljességgel hétköznapi folyamat, és hogy ez a kaotikus, idegenszerű világ egyáltalán me, olyan különös vagy rendellenes." A könyv utolsó része a jelen eseményeinek és politikai döntéseinek, közelítéseinek és távolodásainak jövőbeli hatását vázolja fel, érdeklődve várjuk, mikor értesülünk Frankopan jóslatainak megvalósulásáról a hírekben. 

Frankopan kétkötetes, alapos és nagyon olvasmányos, könnyen érthető történelemórája mindenki számára ajánlott. Nem nevezhetjük magunkat tájékozott embereknek, ha a világról való tudásunk kimerül Európában és az Egyesült Államokban. Ahhoz, hogy átlássuk a jelen történéseit, mindenképpen tágítanunk kell a perspektívánkat, és figyelmünket az általunk kevésbé ismert régiók felé fordítanunk. Minél több forrásból tájékozódunk, annál biztosabban formálhatunk véleményt társadalmi-politikai ügyekben, és annál többet érthetünk meg abból, ami körülöttünk zajlik a világban, és így a mi életünkre is közvetlen hatással van.

 

Köszönöm a Park Könyvkiadónak, hogy elküldte a köteteket elolvasásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturzaj.blog.hu/api/trackback/id/tr1816783570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása